Sunday, July 18, 2010

2010 : Diana1960 | KOLEKSI KAMERA VINTAGE edoi





DIANA1960 -hongkong-

We are so excited about this camera! Plastic camera junkies rejoice! This is a recreation of the legendary 1960's all plastic cult camera. The Diana camera is a cult legend - famous for its its dreamy, radiant, and lo-fi images. The brand new Diana+ is a faithful reproduction and a loving homage to the classic Diana - with a few new features tossed in. Its plastic lens, 2 shutter settings (daylight & "B"), 3 aperture settings, and manual focus are all hallmarks of the original Diana. But on top of that, the Diana+ offers a removable lens and super-small aperture for pinhole images, two image formats (12 or 16 square shots on a standard 120 roll), an endless panorama feature that allows for unlimited and nearly seamless panoramic shots, and both a standard tripod thread & shutter lock for easy shake-free long exposures. Each package includes the beautiful "Diana Vignettes" book - packed with over 200 pages of Diana history, Diana+ images, and truly off-the-wall short stories.

ah haaaaa.haha haruslah.omputih tu bgtau yg diana1960 ni xde la bagus sgt dr segi lensa dia yg be Radiant n lo fi images la n blabla.tapi itu smua politic marketing.nak cakap keluaran yg skrg ni bagus la tu.pastu org pon ramai2 ckp bagus sedangkan kita xtau ape kekuatan diana1960...bagus ke?harus ke?....diana aku ni Diana 1st model keluaran Hongkong. sangat2 rare n bleh kira la bape org je yg pakai kat bumi nih..ekeke..function dia still same mcm yg kat2 atas n jenis Diana+ F yg skrg nih...cuma beza keluaran 1st model Hongkong n pakai pool kayu...mana mau cari baq hangg.tentang lensa yg dorg ckp kurang bagus n ber ber itu ini, tipu kot, sbb nnt kita sama2 tengok hasil diana ni yep.haharuslahh...enjoy dgn diana aku ni, sbb hasil dia mmg xmenghampakan...ade masa nnt aku upload hasil2 analog kamera...1960 wooo, mana mau cariii..

wiuuu, salam :)

6 comments:

ILynn said...

kat mane dpt tu?

Firdaus Masnan said...

owhh..egypt..asalnya dapat dari kawan, dia nak lens 50mm, so saya ade n tukar ngan diana1960 nih..haruslahhh

Anonymous said...

diana ni brpe hrge doi?

Abdul.Fatah.Firdaus (affah) said...

mana gambar uplod?

edoi said...

ada dlm fb diana album > http://www.facebook.com/album.php?aid=2044759&id=1170662873

add fb : edoi adoi

tq ;)

Anonymous said...

harga xtau la nak ckp..
saya beli ni trade ngan brg..mmber stuju, sye pon on je..hehe
sbb diana ni dh xde jual dh...
1st model...hongkong made..
kl jmpe tu smbar je la...